Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior Photography, FacadeTe Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior photography, windows, facadeTe Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography, Handrail, BeamTe Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior photography, closet, shelving+ 24


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    2200 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: +hall, Billiani, Worship, Decortech, Dulux, HAY, Luxxbox, Resene, Alutech, Furniture Look, Autex Industries, Belgotex , Bili, Interiors of the bishops, creative floor, Fletcher Design, Harrows, Heritage Carpet, Heritage hardware, Insol+16





Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior Photography, Facade
©Simon Devitt

Text description provided by the architects. Te Ara Ātea is a new library and community facility located in Rolleston near Christchurch. An anchor project for the future town center of Rolleston, Te Ara Ātea acts as a beacon, not only in terms of location, but also for the diverse and growing community it serves. The project has a strong community focus and challenges typical preconceptions of a ‘library’, in keeping with its gifted name which means ‘clear path to the world and beyond’.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior photography, windows, facade
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Image 20 of 24
Sitemap
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior photography, windows, facade
©Simon Devitt

Extensive community and client engagement with Selwyn District Council provided vital local knowledge to the design team and formed a strong cultural case for the project. Given by Te Taumututu the story of the ‘Tü te Rakiwhänoa, which tells of the competing forces that formed the Rakaia Gorge and the Braided River beyond, the design team used it as a key design driver throughout . The themes of the narrative itself were integrated in a way that is both playful and meaningful, creating a rich, multi-layered environment and experience, eliciting a sense of enjoyment and discovery.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography, Handrail, Beam
© Jono Parker
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Image 21 of 24
Ground floor Plan
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography
©Simon Devitt

Collaboration was a key theme throughout the design process, including integrating the museum experience into the building. Working with leaders in exhibition and experiential design to add museum exhibit elements and digital artwork, further integrated the building into its unique cultural and geographic context. In interior spaces, the design narrative influences both the built forms and the material palette.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Image 22 of 24
Plan – First floor

On the ground floor, the braided rivers are represented with curved shapes referring to river stones eroded by the water current. A timber-clad pod houses workshop space and meeting rooms, which are colored in bright, bold tones – a visual representation of the rich flora and fauna that populate the underground rivers and shallows . The Tamariki area continues the waterfront connection with blue flooring and colorful furnishings.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior photography, closet, shelving
© Jono Parker
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior photography, table, chair
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Image 23 of 24
North and west elevations

Providing a continuous curved pathway from the main entrance through the main reception and circulation space is a characteristic projection wall, where video artworks of the region and landscapes are projected throughout the day. The central staircase and empty spaces refer to the walls of the gorge, rising from the river bed below.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography, Facade, Beam
©Simon Devitt

Level 1 continues the narrative of the gorge with the material palette referencing the weathered peaks of the banks, in rich, warmer tones. Gray and green carpeting creates interest and zoning while a bentwood veneer ceiling following the roofline above flows continuously over the space that houses the library’s main collection, collaboration and the ‘Waka Huia’, a quiet reflective research room that connects with the cultural narrative by referencing the idea of ​​a treasure chest and houses significant taonga from the Selwyn District.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Interior Photography, Facade, Beam
©Simon Devitt
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Image 24 of 24
East and south elevations
Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior Photography, Brick, Facade
© Grant Davis

The result is not just a library, but a flexible and versatile community and performance space that acts as a hybrid museum and living history tour. With a rich cultural narrative and a blank canvas to work on, the team created a distinctive civic project that is unique in its outcome.

Te Ara Ātea Library and Community Center / Warren & Mahoney - Exterior photography, windows
© Grant Davis

James C. Tibbs